Monday, April 7, 2014

pre LOVED harga kasih sayangggg sangat

salam...

nk letgo semua bulky item anak2 ni.

NOTE : these are preloved item. Being used dearly for years. Condition as it is. COD only area Shah Alam or Putrajaya.Barang2  ni mostly memang masih saya gunakan sebelum ni.

** amik smua barang ni.. RM70 je.


Stroller

Brand Anakku

Price RM30

Reason to let go : jenis sandwitch fold. Tak muat nak letak dalam MPV. Masih digunakan 2 minggu lepas. Ready to use. Ada stain sikit kt hood. Koyak dekat getah pemegang. Selain itu.... masih berfungsi dengan baik. Bole guna from newborn until 18kg kot. Removable tray. Best part stroller ni is... ada removable tray kt depan.. n tray kt handle. Shopping basket yg besar. So kalau keluar jalan.. bukan takat botol susu je bole letak... segala air abang kakak ayah umi pon bole sumbat.
















Booster Seat
Brand Mydear
Need washing sket. Tapi senang nak basuh. Removable cover. Removable backrest.
RM30










Baby Carrier.
Brand.. entah tak ingat lak.
Masih digunakan 2 minggu lepas. Ready to use. Removable cover. ada hood. as you can see... padding dia nye back cover tu dah reput kot. tapi tu tak kena pada baby. terlipat je.

RM20


Friday, November 29, 2013

molluscum contagiosum (MC) Zaza dulu... kenang2..

Salam..

Aritu cerita pasal MC ni... tak dan nk tunjuk gambo. la ni.. godek2.. eh jumpa lak gambar.. tapi blurr la sket..






ha.. nampak tak yang bijik2 kecil tu? Itulah MC... ntah dari mana dapat pon taktau. mudah berjangkit. Mula2 dulu kene kat area montot... then bole pulak merebak sampai ke lengan?? takleh jadi ni... bila refer doktor.. doktor kata takde specific ubat. Bila aku search info... macam2 cara dorang cuba remove.. sampai ada yg guna laser. Ala.. macam nk buang ketuat la kot. MC ni ada gak org panggil ketuat nasi or ketuat air. Kalau dicubit2 nk kutil2.. berdarah tau. So macam gambar di atas... aku just ambil kapas sebesar saiz MC tu... then basahkan dengan Apple Cider Vinegar (ACV).. pastu.. tampal dengan surgery tape. Semua benda ni bole di mana2 farmasi. Aku beli kat Guardian je. kos tak sampai RM30. Paling penting... kene konsisten. buat macam ni for a few days or night.

Hasilnye... takde lak gambar lengan aje.. tapi bole nampakla lengan Zaza dah cun.. takde bintik2...





takleh nk zoom in lak kt lengan.. tapi okla tu.. dah clear takde biji2 tu..

Pada ibu2 di luar sana yang masih pening dengan masalah MC anak2... Selamat mencuba... inshaAllah... ada hasilnye...


Hai la carpet...

Salam all..

Lamanye la tak menulis kat blog ni... sib baikla tak lupa password lagi. Hahahaha... Maafla ye pada pembaca setia my blog. Kurang kesempatan dan idea nak menulis. hehehe...

Carpet? What's wrong with carpet?? Ingat tak dulu... ujian darah A'an menunjukkan dia very high allergic reaction towards DUSTMITES? hmm... kat mane ada dustmites tu? Cadar? Yes betul.. lagi? Paling teruk is... di CARPET!

Mula-mula dulu... macam okay2 aje la dgn result test tu... Tapi lepas a few times tengok depan mata.. how A'an menggaru bila duduk kt karpet.... confirm. Memang carpet punca utama. Kat rumah cuma ada 2 karpet kecik. Tu pon letak kat bilik Umi... dan dekat ruang tamu. Kat family area... tempat lepak2 golek2... kubentangkan tikar buluh saje. Huhuhu... nak buat camne... dah anak allergic.. kenela berkorban... Hasilnye... alhamdulillah.. A'an bole tengok tv... buat homework.. tanpa menggaru sane sini (dgn andaian kaki dia bersih dan dah siap2 pkai Moogoo).

Tapi bile pegi rumah Tokmi dia pulak... fully carpeted. Ye la.. Klau takde carpet nanti Tokmi sakit lutut.. lantai sejuk. Masa ni.. biasanye aku akan bentangkan comforter ke sebagai alas atas carpet tu. So that anak2 takde direct contact dgn carpet. Okla.. bole la membendung sikit masalah tu.

Tapi.. rupanye2... carpet ni bukan bermasalah pada A'an je. Zaza pon terlibat! Cuma berbeza dari A'an.... Zaza takde gatal2 klau duduk kat karpet. Cuma... dah 2 kali terjadi... dia tido atas carpet meniarap... hasilnye...







hehehe.. bangun pagi dengan mata merah dan bengkak. Tapi mujurla mild aje. Tidak begitu merengsakan sebab Zaza okay je masih boleh berjoget2. Umi pon cuma pegi ke farmasi dan beli ubat titis mata 'EyeGlo' klau tak silap namanye.. yang jenis untuk mata merah dan bengkak tu. Dalam sehari dah elok. Mujurla kan... klau tidak.. merasala kot seisi keluarga kene sakit mata. Tau je la sakit mata ni sangat mudah berjangkit.


Wednesday, August 28, 2013

Blog dah bersawang..... adoila

Salam..

Alahai lamanye aku tak update blog ni ek? Entah.. sampai bole lupa password bagaila.. punyela melampau.. huhu.. okayla.. sepanjang tempoh aku senyappp aje tak berblog ni.. macam2 benda dah berlaku.. larat ke nak celoteh semua? entah.

Okla.. kita continue selow selow eh.. Posting terakhir aku aritu pasal MC kan? Ada jugak parents yang sms tanye camne result and so on... Alhamdulillah.. anak sekarang dah free from MC. dah takde biji2 kecik tu. Caranye? Guna apple cider vinegar (ACV) je.. sebagaimana aku cerita dalam last post. InshaAllah berkesan.. yang penting kene sabar dan konsisten.

Pasal eczema pulak. Camne progress anak2? Alhamdulillah... nak kata free from eczema memang tidakla.. tapi very much under control. Masih continue Moogoo... tapi dah stop Healin topical or oral. So sekarang pakai Moogoo sebagai losyen harian. Zaza.. her sole is very sensitive to harsh environment. harsh detergent... lantai berpasir pon tak bole.. senang kata.. kulit tapak kaki dia tak bole kering... nnti mengelupas dan pecah2.. akan jadi permulaan kepada jangkitan kuman.. seterusnye bernanah. Dah beberapa kali jugak timbul nanah semula.. tapi dalam keadaan terkawal. sebiji.. sebiji.. tapi sekarang... Umi dah tak guna fucidic acid as antibiotic cream... Umi gunakan Tea Tree Oil. Bila ada nanah (kebiasaannye di ibu jari kaki Zaza)... Umi akan tampalkan kapas kecil yg dah dibasahkan dengan Tea Tree Oil (TTO) ... bila nanah dah bersih... tampalkan dengan antiseptic cream aje... then.. moisturize dengan moogoo... sepanjang tempoh tu.. kenala pakai stokin or bandage affected area utk elakkan further infection. So far cara ni berkesan... paling best.. tak perlu bergantung  kepasa steroid cream dan antibiotic.

Abg Long pulak... kulit dia tak sensitif macam Zaza... tapi.. dia lelaki... jadi kemalasan dia nk jaga diri tu jadi penyebab kepada eczema dia. Kaki di bahagian jari2 kaki tu masih ada kasar2.. Nak harapkan dia apply moogoo each and everytime lepas mandi.. wudhu' dan bila kering.. memang payah. so menda tu jadi on off.. cuma takde merebak tempat lainla... overall memang puas atila..

Oh ya.. Pasal TSW (Topical Steroid Withdrawal) klau tak silap la maksud dia.. tempoh di mana kulit kita yg dah ketagih dengan steroid bertindak balas bila kita stopkan steroid. Macam2 reaksi bole jadi.. and even ada yg bernanah2 macam anak2 ku dulu... Alhamdulillah.. tiada lagi seperti itu.. barula ku tahu... anak2 ku telah melalui tempoh TSW tu masa mula2 pkai Healin Gamat dulu. Itu bukan totally sebab Healin. Tapi sebab stop steroid..

Monday, May 13, 2013

eczema ~ Molluscum Contagiosum

Perkembangan Anak-anak


Assalamualaikum...

Laaaaama sangat umi tak stori pasal anak-anak kan... ramai jugak yang bertanya khabar thru email and sms... terima kasih semua...

okay now umi nak cerita tentang perkembangan anak2 umi... especially bab eczema mereka. Adakah mereka masih menggunakan produk Healin Gamat? Iye... masih.. tapi masih pakai syampu sahaja. yang lain2 dah stop. Imunol pon sekali sekala je pakai. Kenapa? Tak elok kah? Bukan camtu... Bagi sesiapa yg follow blog aku ni.. taula berapa lama aku pakai produk Healin Gamat ni. Dari masa anak2 kulit bersisik2... sampai skrg ni alhamdulillah... dah bole pkai seluar pendek.. tak perlu garu2 lagi. Psstt... kulit dah lawa tu jgn lupa diri pulak ye.. pkai suar pendek kt umah je... hehe

Oh ya.. sekarang ni untuk sambungan treatment untuk eczema... aku cuba this another good product yang anda ibu2 semua bole cuba klau dah mati akal keluar masuk spital ke kan. Cuba google product 'Moogoo'... ada range dari mandian, krim losyen smpai ke lip balm pon ada. harga? sebaya dengan Healin jugak rasanye.. hehe... tapi still... free of steroid.. so worth trying I guess..

So far.. masa pkai Healin alhamdulillah kepala, tengkuk, siku, lutut dah baik. tak perlu nk sapu lotion or minyak lepas mandi lagi. like normal kulitnye. Cuma kaki aje yg tak sembuh2... But selepas a few weeks pkai product Moogoo... kaki anak2 menunjukkan perubahan positif... Zaza dah bole pkai baju princess! again... jgn lupa diri k.. nnti kaki dah lawa mulala nk pkai skirt pendek bagai... NO NO NO ye sayang... Zaza dah semakin besar, dah 4 tahun dah... sakit pulak mata umi klau Zaza pakai skirt pendek.. hehehe..



Oh ya... terlanjur rajin bercerita ni.. ibu pernah dengar tak penyakit ni 'Molluscum Contagiosum'... dia ala2 kutil.. klau pecah dalam tu mcm ada nasi or isi. Tidak gatal, tidak sakit, tapi bole merebak by direct contact pada luka yg terbuka.

rupa dia camne?



ihsan dari pakcik gugel gambar ni. macam tu la rupanye. And aku taktau mane dapatnye... Zaza ada MC ni. mula2 kat bum dia.. bila tunjuk kt doktor.. doktor kata jangkitan virus. tapi iakan heals sendiri.. cuma kene tunggu je la. motif? takkan aku nk tunggu. itu pon dah baper lama 'kutil' tu ada kt bum2 dia tak pecah2. berbulan2 kot... takkan aku nk dok diam tengok je.

aku pon carila info.. nk cari pon taktau nk mula kt mane.. nama penyakit pon taktau. aku tgk macam kutil. Searchla.. then in the end jumpala.. Molluscum Contagiosum. Klau tengok forum2 mat saleh.. macam2 cara dorang guna utk buang kutil ni. even ada yang pegi specialist buat laser treatment. and even ada yg guna 'hydrogen peroxide'... bunyi cam mengerikan... lagipon celah mane aku nk cari hydrogen peroxide bagai tu... kedai DIY? kedai ubat? hehehe... and some says guna Apple Cider Vinegar.... yes.. yg tu.. senang nak cari. So head to Guardian and beli sebotol. Oh my... sebotol besar tu... nk guna sikit je utk dab2 dekat MC tu.. hehe..

But you know what? Berkesan! MC tu kecut and hilang tanpa rasa sakit.

Ada juga yg suggest guna Jerslin Oil. Balik kang nk singgah beli Jerslin Oil pulak lak...
any updates.... akan ku update walau lewat berbulan kay... hehe...

tarraaaa... dah basi... hehe

salam...

Apa yang dah basi? Lauk apa? Nasi apa? Jejemput? Oh tidak... tidak sayang... bukan jejemput yang basi.. tapi cerita umi yang dah basi sebenarnya... Sorila ye pada pembaca setia blog ni.. haha.. macam ada.. eh ada.. tau... ada... hehe..

Cerita ni nak kata dah basi.. memang pon... dah seminggu lebih kot cerita nye.. klau nasi tu.. dah berulat la.. hehe.. Ingat tak last posting aritu tajuknya apa? .. passport kan.. nak ke mana? ha... ni nak story ni.. Bandung yok!

Planning nya dah bermula sejak Oktober tahun lepas lagi bila Ayah gigih membooking tiket Air Asia 'now everyone can fly' katanye... tapi betul and tepat sangatla motto tu.. klau nak harap naik MAS.. memang tidakla.. haha.. jom2 kita ke Bandung. Apa ada di Bandung? Tahukah anda.. Bandung juga dikenali sebagai Paris Van Java... kota Paris di Pulau Jawa.. motif? ada Eiffle Tower kah? tidak.. tidak sekali2.. tapi.. Bandung dapat jolokan nama itu kerna ia juga diibaratkan sebagai syurga beli belah. Ko tau ke kat syurga bole beli belah bagai? apa punye jolokanla.. aku cuma cerita eh..

Okay now let me share la eh story nye.. Bertolak 24/3/2013 itu ari... tiket jam 8.30 malam klau tak silap.. entah.. maybe silap kot.. bukan aku ingat sangat pon.. haha.. yang ingat masa tu.. on that very same day la jugak ada F1 ok kat litar Sepang nun. Makanye.. kitorang bertolak dari rumah jam 4.30 ptg camtu untuk elakkan bertembung dengan penonton tegar F1.. jangan cari bala eh.. kang tak pepasal stranded kt ELITE Highway tu aje.. Itu pon dah merayu memujuk memaksa Umi Sha and Ami Atif tolong hantarkan.. hehe.. tq dears..



Oh ya.. flight kitorang entah berapa kali reschedule aku pon tak ingat. Asalnya flight pukul 6 ptg ,few days before bertolak tu.. reschedule ke malam. hampeh tol.. tu okayla lagi.. masalahnye.. kitorang ye ye je buat pre-book meals .. macam2 anak2 order.. tup2.. bila tukar2 schedule.. dia tukar flight terus.. request menu lain.. hantar menu lain. sebab lain2 flight. poyo betul. dah tu bole pulak nak ganti 'nasi palembang' yang ayah order dengan 'maggi'??? Mau naik angin ayah... last2 dia ganti ngan nasi ayam... alahai..

Bertolak pon dah malam... so sampai Bandara Hussein Sastranegara Bandung... laaagi lah malam.. kol 10 malam WIB.. hehe.. sampai2 je, pak supir dah tunggu. Namanya Pak Indra. Oh ya.. percutian kali ni, kitorang takde ikut mana2 travel agent. Cuma aku  book supir melalui forum je. Gila gamble.. haha.. Mujurla sampai2 je memang dah ada supir tunggu pegang karto 'Pak Shahrul'.. eh ye ke.. entah.. aku tak perasan apa dia tulis. tau2 je dia dah capai beg and bawak ke kereta. Yang aku terkial2 menggendong Zaza.. tido.. hehe.. Zassst terus ke Pop Hotel. Hotel ni aku booking dalam Agoda.Com. okayla.. reliable la jugak booking via site2 ni.. mudah keje.. and rege lagi murah. around RM97/nite. tu harga weekday la. kalu harga weekend lain lak jadinya.

Day 1:

Ke mana kita? Pagi2 kat lobby hotel tu dah sediakan light breakfast iaitu Nasi Ubi. Hmmm... our first local menu. Hotel ni bole katakan hotel untuk budget2 la.. ala2 cabin hotel gitu.. no breakfast included.  Nasi ubi? maybe tu macam nasi lemak kalau di Malaysia.. rasa dia ok la.. sudi sudikan la ye merasa menu tempat orang.


Our first destination ...  Kartika Sari. Nampak sangat makanan jadi target utama.. bukan nak gi Pasar Baru dulu ke hape.. tapi ke Kartika Sari. dok beli 'pisang bolen' yang dicanang2kan sedap kata kebanyakan komen forumer. haha.. aku beli sekotak dalam RM10 la rege dia.. for me.. hmm biasa2 je.. pisang dia aku rasa mcm ada kelat2 sket.. tak ckup masak kot. hahaaha.. ampun.. tanye pak supir apa maksud pisang bolen. rupanye 'bolen' tu maksudnye.. bentuk macam kubah tu.. tu jadi pisang bolen... rupa dia?

tadaaaaaa.... tu la dia..


okay.. pas cari bekalan.. kitorang pon ke.. Jalan Alkateri untuk menempah langsir raya. Semangat kan? Cakap ngan Pak Indra nak buat langsir. Dia tak tau ye apa itu langsir. Jenuh la explain. Kat sana tak panggil langsir tp dinamakan ORDYN. Memang itu agenda aku ke Bandung. Bukan setakat melancong ye.. berbulan2 menabung utk ke Bandung. Mission adalah.. RAYA! so selamatlah menempah langsir utk 1 rumah dya n night curtain.. for me.. berbaloi. bole pegi lagi.. hahaha.. cumanye next time.. kene make sure dia hantar sehari or 2 hari sebelum balik. sempat la nak check2.. ini.. bukak2 dah kt rumah. kotla salah ke hape.. kan naya. aku nye aritu.. tak ckup button. huhuh.. mujurla bole add sendiri.. huhuhu...

ok.. pastu ke mana? lunch time - Bebek Van Java (itik di pulau jawa ) kot. haha.. suka suki aku je translate. First time nak makan bebek. ini pon aku dapat info dari ntah blog mane yg list down a few tempat makan best kat Bandung. Ye la kebanyakan blog semua review pasal shopping. Aku bukan nak shopping semata ok kt sini.. Nak makan tu wajib. Frankly kt Bandung ni... makan rege sama macam kt Malaysia. unless kalau perut korang kebal bole makan kat tepi2 jalan.

Makan Bebek goreng  'kalasan' ... sedeeeeeeeeep. Mintak air 'Es Teler'. ini pon sedeeeeeeeeep. Jus Alpokat.. sedap je tp teeeerrrrlalu pekat. Mual tekak aku nak abiskan. huhu.. Try jugak Teh Botol.. erk.. not my taste. too strong for me. Oh ya.. for those yang nak try Bebek Van Java ni.. restoran ni terletak di Jalan Lombok. Tanya saja sama pak supir, pasti dia tahu.





Lepas makan tu kitorang ronda2 gi Factory outlet sekitar Jalan Dago and Jalan Riau. Hmm... dek kerana mission utama is nak cari baju raya anak2 and apaknye... susah jugak. sbb bukan semua outlet ada jual baju kanak2 best2.. mujur jugak ada forumer inform kt Blossom banyak baju kanak2.. so pergilah ke sana.. rembat berpasang2 la jugak... price.. hmm.. camne nk citer ek.. biasa klau polo kt m'sia ni time sale aku beli pon dalam RM60 camtu utk t shirt. itu dah 50% off. Tapi kat outlet ni.. bole dapat dalam RM30 ke bawah untuk t shirt. jeans.. dalam RM40 camtu. Bole pengsan umi shopping camni. And one good thing kt sini... most of the outlet tu.. sure ada kolam ikan, so... anak2 aku takde la bosan sangat tunggu umi shopping... dorang dok tengok ikan je la.. aman...  habis jugakla beratus ribu rupiah kat sini... haha.. soka2 je aku.. jadi jotawan okay.. bila masa nak merasa jadi jotawan?? inilah masanya... kah kah kah... gelak riak. hehe


dah puas lagak jotawan.. balik hotel aje la.. Pop Hotel ni bersambung dengan Festival CityLink. so senang gakla kitorang nak cari makan. gi aje merayap ke mall tu.. sambung shopping sampai pitam. hahaha... makan kat food court.. rege.. standard food court malaysia.. erk.. kt KLCC nye food court gitu. hahaha.. bukan food court giant Shah Alam okay..







Thursday, March 21, 2013

passport??

alhamdulillah...selesai buat passport Malaysia.. nak ke mana?? hehe.. tunggu entry seterusnya nanti eh? Ewahh.. ko ingat ko ada pembaca setia ke nk tunggu entry ko...

saje nk buat jugak entry ni sebagai ingatan n panduan mereka yang nk buat Passport Malaysia. Means.. andai kalian nak keluar negara... walau seberang tambak cuma.. kenela ada passport ni. Apa yang diperlukan?

dewasa :

IC + gambar ukuran passport 2 keping

kanak-kanak :

surat beranak + gambar ukuran passport 2 keping


lokasi?

sila search jabatan imigresen terdekat. Macam aku tadi pegi kat Kompleks PKNS Shah Alam aras 2. Memula pegi hari Ahad lepas. Sampai depan pintu kol 8.30 pagi... nombor giliran sudah habis. sudahnye aku meronda ke pasar boot seksyen 13 je. Arini dah plan baik punye... Ayah gi dulu naik moto amik nombor dulu... then umi and anak-anak menyusul kemudian.

Syukurrr... dapat nombor awal la jugak. Takdela tunggu lama nk gi first kaunter tu. Tapi lenguh gakla berdiri depan kaunter nak setelkan 3 orang nye passport. Selesai tu... tunggu kejap pastu bayar. Dewasa untuk 5 tahun RM300. Kanak-kanak untuk passport 5 tahun RM150.. total damage for today RM600. So sila2 la manfaatkan sepenuhnya selama 5 tahun tu. Oh ya.. passport umi nye tamat lagi 3 tahun da.. haha.. takpe.. nk renew skrg senang.. online pon bisa...

Selesai bab bayar. Then... "Sila serahkan slip pembayaran SELEPAS 2 JAM dari waktu pembayaran dibuat"... aik?? dulu 2 tahun sudah seingat aku buat passport kejap je.. tak sampai setengah jam dah siap. kali ni... kene exactly 2 hours ok.. huhu... so terpaksala meronda jalan-jalan cari pasal kat bawah tu... kebetulan pulak gerai2 pakaian kat bawah tu tak bukak.. nk ganti ngan pemende ntah. so kat bawah tu kosong.. kosong.. kosong bak kata Najwa Latif. huhuhu...

selepas 2 jam.. naik smula.. untuk kutip passport. Oh ya.. takleh main kirim2 eh nak gi amik passport ni. so kenela naik semua jugak sebab kene sign or cop jari kat borang pengakuan penerimaan camtu.


itu sahaja proses nya. kalau hangpa tak kuasa nak amik cuti bagai.. bole pegi hari Sabtu dan Ahad sampai kol 1 tghari sahaja. Tapi awas.. aku sampai kol 8.30 pagi pon nombor giliran dah yillek..  sila datang sesudah azan kedua.