Friday, August 22, 2014

Happy 9th Anniversay Abang..

9 tahun yang sempurna.

Assalamualaikum...

Untuk entry kali ni, korang jangan nak gelakkan aku pulak... kali ni kita 'dalam hati ada taman na..'

9 tahun kini usianya
Bermula dari ikatan yang mulia
Suka dan duka dilalui bersama
Mengharung badai membelah lautan
Mencari barakah dalam perkahwinan

Senyummu adalah bahagiaku
Ceriamu adalah dambaku
Gelisahmu adalah kebimbanganku
Rajukmu adalah kelemahanku
Air matamu adalah kesedihanku

Kau pelipur lara dukaku
Kau pengiring suka citaku
Kau mengingatkan pada alpaku
Kau penyuluh pada kegelapanku
Kau peneguh pada pandanganku

Dihati ini
Aku hanya ingin kau tahu
Betapa kasih sentiasa padamu
Betapa rindu sering bertamu
Mengharapkanmu sentiasa disisiku

Aku tahu
Bahawa dirimu
Tidaklah semulia Khadijah
Tidaklah sekuat Hajar dan Sarah
Tidaklah setulus Zulaikha
Tidaklah secantik Balqis

Kerna
Aku jua tahu
Diriku tidak semulia Rasulullah SAW
Tidaklah seteguh Ibrahim
Tidaklah setampan Yusuf
Tidaklah sehebat Sulaiman

Namun
Kita hanyalah umat akhir zaman
Yang punya impian dan harapan
Agar dikurniakan keimanan dan ketaqwaan
Dianugerahkan keturunan yg soleh dan solehah
Buat bekalan di sana kelak

Ya Allah...
Hanya doa padaMu kumohon
Berikan kekuatan pada aku dan isteriku
Membina rumahtangga bahagia
Sehinggalah tiba masanya
Engkau menjemput kami pulang

Happy 9th Anniversary Sayang


20/08/2014 3.30 am baru terbaca. hehe.. Sori abang.. sibuk sangat layan anak-anak... hampir2 terlupa. Mujur bangun mengepam.. belek2 henpon baru perasan. 

9 tahun.. Lama ke? Kejap ke? Subjektif. Bersyukur dengan apa yang telah Allah rancang untuk kami. Abang.. you might not the best... but you are the best for me. Yang sudi layan celoteh tak henti2 ni.. yang membebel tak sudah2 untuk benda2 yang entah apa2. haha... itula kontra kita. Sorang relaxxxx aje.. sorang lagi.. semua nak kecoh. wakakaka.. 

Semoga Allah pelihara rumahtangga kita, beri petunjuk yang terbaik untuk kita, beri kesabaran yang tinggi buat kita sama-sama harungi segala dugaan. Semoga Allah jadikan anak-anak kita anak yang menjaga agamanya. Amin

Tuesday, August 12, 2014

Allergy test result...

Salam..

Baru je selesai buat follow up dengan Dr Noraziah Abdul Kadir Jailani. Dermathologist DEMC. Dapatkan keputusan ujian darah for allergy aritu.

   
the result







Okay.. tengok kat result tu... smua negative. klau ada pon mild sangat... kesimpulan yang doktor bagi...

There is no indication of an IgE-mediated reaction to the food allergens and the aeroallergens tested.
The low IgE level and the negative reaction to the allergens tested suggests that the clinical condition may be triggered by non-IgE non-immune mediated factors (non-allergic hypersensitivity) or other causes.

Adeh... mcm tak syiokkkk je... RM900 lebih ok aku buat test ni. Tapi tak membantu. Tak macam Abg Long dulu. Puas ati... terang2 stated very high allergy pada dustmites. Yang aku lak... doktor kata.. aku memang allergic to dustmites... tapi sbb buat test tu aku dh on medication.. so maybe result tu tak reliable. ala...  rugila. So dia tetap suggest untuk aku avoid seafood. Ok... aku tak avoid la.. aku take moderately... bole? hehe.. sbb memang seumur hidup.. tak pernah lak gatal2 lepas makan udang ke hape. kalau gatal2 lepas bergelumang dengan langsir ke hape... ha tu mmg selalu la. Tu pasal klau aku nak berkemas... memang aku berkemas sungguh2... pastu dh siap... cepat2 mandi. pastu dok diam2 macam puteri. jangan ngengada nk cuit2 lagi klau dah mandi bersih2 tu.

So... apa yang aku dapat kali ni? Hmm... ingatkan dah bole stop medication. sebab aku feeling2 dah siat kan. ye la.. sakit camni.. mane ada demam ke hape. so rasa cam tak perlu makan ubat. but doctor masih prescribe aku dengan prednisolone. Aku katala... ubat ni buat aku kuat makan. Yes. She admitted that. It does stimulate appetite. Alahai.... no wonder la aku ni rasa nak maaaaakan aje. Semangat sangat nak masak walau di hari kerja. Camne ni. Doktor prescribe for another 2 weeks. Pastu next follow up 2 weeks lagi. Entah apa lak dia nk bagi. But this time... aku nekad untuk teruskan dengan doktor. Serik weh... selama ni aku elak steroid... tapi berbulan2 aku tak bole buat apa2. Just imagine nak basuh pinggan pon tak bole. Let alone nak do all the cooking kan. So what is the point? Kasihan anak2 dan husband.

Mane aku nak? Kurus tapi eczema... or gemuk tapi kulit ok. haha... hard option wehhh... but seriously... memang ketara sangat selera makan aku melampau2. oleh kerana aku akan on steroid for few more weeks... aku kenela kawal selera aku sendiri. berat sekarang pon dah cecah 60... baru je feeling2 kurus aritu 55. adehh...


Friday, August 8, 2014

Kidsme Food Feeder for Ein

Salam..

Nak bagi review pasal satu produk inovatif yang aku suka. Food Feeder.





Sekarang ni ada brand lain gak rasa aku. Aku beli ni brand Kidsme ni la. Beli kt Lazada. Puas hati.





Ein in action. Mula2 beli masa dalam bulan puasa. So masa kitorang sibuk berbuka... dia bising nak kacau. Jadi aku pon sumbatla kurma penyek2 sket dlm puting tu. Kemain suka dia.. Tapi pastu aku tukarla. Bagi epal ke.. buah2 mild sket. Kurma tu memangla sunnah... tapi manis wehhh....

Food feeder ni.. klau time2 raya lak... aku sumbat je nasi impit penyek2 sikit dlm puting tu... dapatla makan nasi impit Ein raya tu. Tok Umi dia suka betul dengan puting tu. Excited dia nak bagi cucu dia jamah macam2... Aku macam perasan2 je Ein disumbat kuih bangkit. Hahaha... asal tak meragam perut... sikit2 xpela anak oi....

Eh lupa lak.. rege... aku beli kt lazada aritu RM30+. sekarang dah banyak brand... should be lagi murahla kan.... Jom membeli!

Edit sket... meh aku sumbat skali link klau nak membeli :

http://www.lazada.com.my/kidsme/

or ushar2 mende lain lak ..

http://www.lazada.com.my

ini kalau dapat voucher lazada ke... sedap gak kan tolong promote free ni. Haha..

  

Puree for Ein...

Salam..

Best tak tajuk? hehe... sekarang ni rajin pulak aku dok membuat makanan untuk Ein. Puree. setiap pagi... time kakak breakfast... aku akan suapkan Ein puree buah2 dulu. Pastu nanti kat taska.. ada gak ticer sediakan bubur nasi. so sehari... Ein akan makan 2 kali bubur kt taska.. n max 2 kali puree kt umah. Wahhh... banyak makan gak. Tapi since aku bagi puree buah... rasanye okla kot. bkn nestum or bubur nasi sentiasa. ala2 snack je kot

So far... aku dah buat puree Pear + Apple + avocado + pisang. mix n match la apa2.. tapi aku tambah avocado untuk kasi tone down sket kesedapan puree tu. Aku pernah puree kan pisang semata. Melalak2 tak cukup. Sedap snagat la kot. Lepas2 tu... aku adjust2 sket.. takleh sedap sangat.. kang dah terbiasa.. bagi bubur kosong taknak pulak.

Tips. Sila la beli hand blender. So handy la weh... serius... sangat2 mudah.. senang.. tak bulky..

aku beli yang ni. Brand Kenwood. Rege RM200++. Untuk umur2 6 bulan.. aku blend buah2 yg dah dikukus kejap guna hok blender tu je. Letak buah2 tu dalam bekas tinggi tu. Pastu blend je la sampai hancur. Memang hancur.... halus.. tak perlu tambah air. Bahagikan siap2 dlm beberapa tupperware kecik. Sejukkan jap dlm suhu bilik. Pastu zoom masuk freezer. Esok pagi nak makan... Malam ni turunkan satu bekas. Mudahkan?

Hok bekas yg satu lagi tu.... kalau perhatikan... ada blade dalam tu. Macam food chopper la. Tu pulak aku suka sangat2... sekarang... aku kupas siap2 segala jenis bawang... pastu masuk dalam food chopper tu. bezzz.. bezz... bape kali tekan punat je dh dapat minced onion. best gile. Semangat nak memasak berkobar2 weh... so dalam fridge ada 3 tupperware of minced shallot, minced garlic n minced onion. Minced eh.. bukan diced. Erk.. cili giling... ready made by makcik Puteri.

Eh... citer puree ke citer hand blender ni? Samala... satu scope kan...






Ini puree pear + avocado yg dikukus kejap. creamy n kurang manis.

pasni bole cuba tiru resipi off the shelves product Heinz. parsnip bagai. haha... aku kenal parsnip bila main game kt fb tu... Farm Ville eh nama dia? hehe


Tuesday, August 5, 2014

Alhamdulillah discharged akhirnye.

Salam..

 Hari.. 4 hari okay aku kebosanan di ward. Adakah berbaloi? Buat waktu ji berbaloila. Ilangla bengkak n merah kat tangan ni. Tapi bila pikir2 balik bape banyak steroid dah masuk dlm badan aku.. seriau la jugak.

Ye la.. selama ni mmg aku sebolehnye elakkan pkai steroid. Apa lagi sampai kene cucuk iv. Memang nak elak sangat2. Tapi kalau dah melarat2 sampai tak bole naknuruskan diri sendiri.. apatah lagi uruskan keluarga.. maka aku serahkanlah pada yang pakar. Dermathologist yang handle case aku.. Dr. Noraziah. The only dermathologist kat DEMC. Lembut n baik orangnye. Yela.. doktor swasta kenela lembut2. Bayar mahal xkan nak herdik2 lak kan.. kang masuk paper lak.

Setelah 4 hari jalani rutin di hospital.. dibantur nurses yang penyabar n lembut2 belaka. Arini aku sambung mc kat umah aje dengan dibekalkan seplastik besar segala ubatan. Orally n topical.

Ha.. nampak tu berapa banyak ubat dibekalkan sebelum keluar? Orally zyrtec n atarax combined twice a day. Zinnat as antibiotic twice a day and paling xtahan.. prednisolone 5mg tab 3 tabs 2 times a day. Smua ni bekalan for 1 week until next follow up on tuesday. Huhu...

topical lak... 
Cam biasa.. Aqueous cream.. betasone cream 0.1%.. fucicort. Tu utk apply pada tangan n affected n dry area. Untuk muka lak dia bagi  Eumovate cream. Pastu utk malam lak.. khas dia bg emulsifying ointment.. pastu pakai Beprosalic kt tempat2 yang masih tebal. Tu je. Banyak kan? Tapi sebab dh serah diri.. aku gagahkan diri gak ikut arahan doktor. Harapnye aku takkan ketagih pada topical steroid ni n develop TSW. Amin.

progress? Hehe.. aku xsanggup nk tunjuk.. but aku tau.. ramai pembaca blog aku adalah eczema sufferer or parents with eczema children. Aku sesungguhnya memang xgalakkan sangat2 guna steroid ni smua. Tapi terpaksa. Dah sampai bengkak3.. bape lama nk harapkan moogo n derma x healin? Xkan aku pon nk cuti sampai 2 minggu gara2 eczema. Dhla kos perubatan alternatif xleh claim ok.. huhu. Alamak.. xde lak gambar before yg mcm terbako kene mercun tu. Serius.. bengkak.. mcm bola. Merekah2 kering. Sakit berdenyut2. Up to my elbow. Camne nk handle family klau nk basuh muka sendiri pon siksa nk bengkok kan siku? Bole imagine apa yg paksa aku serahkan diri kt A&E  aritu? Hmmm

K nnti dah ada gambar.. aku upload lain k. Ni untuk ingatan di masa2 akan datang. At least..tau camne nak handle. Rendam dlm pottasium permanganate. . Then.. apply aqueous cream je xyah sental2 mcm a'an dulu. Sbb a'an dulu ada nanah. Tu pasal kena scrub off. Aku xde nanah cuma bengkak. So xdela pedih2 kene scrub kan.. hehe



Sunday, August 3, 2014

Raya Vs Eczema

Salam all.

Guess where am I right now? Balik dari open house raya kah? Big fat hope. I am stranded at room 515 DEMC.. with severe eczema flare out.

Well.. eczema aku seemed getting out of control since pregnant kan Ein. Maybe because of hormonal changes in pregnancy.. so aku pon xdela nk gi jumpa doktor since aku tau sangat klau jumpa doktor means giving up my effort on rejecting steroid for eczema. Lagipon tak semua steroid is safe for pregnancy n nursing.
So aku continue my daily regime of non steroidal medicine. Moogoo.. Healin Gamat.. those are always at home. So just try n error which can suits me. Moogo seems to fit me better than Derma-x from Healin Gamat. Maybe sbb Derma-x ni paste n a bit oily.. so it tends to irritate my skin even more. So I keep on applying moogoo. On off.. on off for months. Months ok... not days or even weeks. Aku rasa dh mcm disfunction as a mother. Aku cuti memasak for months.. sebab? Flare ups tu dekat both mg palms. Washing dishes pon aku xleh nk buat without gloves. And the worst part is aku alergik pada latex glove. Especially powdered one. Buat keje dapur dgn plastic glove is almost like impossible. Basuh pinggan pon bilas sabun xbersih ok.

Eczema aku keep on off sampaila aku selamat deliver Ein. Ingat lagi masa dlm labour room.. nurse nk cucuk vein tanye kenapa dgn tangan. Huhu.. how to handle a baby dlm keadaan camni? Tapi mujurla aku punye suami terbaik. Alhamdulillah.. dialah yang handle dari baby.. umi.. kakak.. abg..  and also rumah! Thank you so much Abang..
eh.. lamanye nak sampai ke cerita hari ni ek? Hehe.. tu la akibatnye lama sangat tak blogging. Ok.. seminggu sebelum raya.. biasala.. startla mengemas itu ini.. tukar langsir basuh mcm2. Nk buat awal2.. risau gak takut gatal2. Walhal dlm tempoh sebulan puasa tu tangan aku dh kira ok sangat2. Aku bole MEMASAK for buka puasa EVERYDAY ok. Happy sangat masa tu. Skali.. lepas kemas2 rumah sket.. mula gatal2.. mula2 sket je.. garu.. garu.. garu... then.. sehari sebelum raya balik kg rumah pusaka. Memang takde orang jaga rumah tu. So can you imagine tahap hygiene nye? Dengan cuaca yg panas.. berpeluh2.. worsen my condition. Tangan dah start merenyam. So hard to resist myself from scratching. Resulting.. swollen both hands up to elbows. How is my hari raya? Worst in my life. Beraya untuk anak2 aje. Nak bergambar pon tak semangat. Apa lagi nk bersalam2an dgn tangan macam bola. Gagahkan diri pegi beraya rumah2 wajib. Then by afternoon dh xtahan.. balik rumah n rest.

Malam tu.. dh mula rasa berdenyut2 area yg bengkak. Xleh jadi. Kene shorten my eid break. So esok pagi.. raya ke 2.. siap2 baliklah aku sekeluarga ke shah alam. Perjalanan balik tu aku rasa xtahan sangat. Dgn berdenyut2 nye.. rasa nk demam.. mcm2la. Sampai shah alam dlm kol 9mlm. Terus gi A&E  DEMC .. dapat 2 injection. Solu-cortef dgn chlorpromazine. Dibekalkan hydrocortisone cam biasa n augmentin for antibiotics. Balik tu okla.. bole tido. Kurang berdenyut. But esoknye bangun pagi dh jadi robot. Tangan keras. Rendam dalam pottasium permanganate.  Then scrub off dead skin. Apply moisturiser n hidrocort. Mkn ubat. Tapi tgk bengkak m merah xde improvement. Kt lengan makin teruk. Apa nk buat. Khamis tu... serah diri di DEMC.. warded.
tangan dh bengkak mcm bola. Ko ingat senang nk set line? Nk cari vein mcm cari harta karun. Set line.. darah mencurah2 habis basah katil. Ye la.. pressure darah tu mmg high la dh n bengkak kan. Nasibla..

Apa rawatan yg diberikan? Patutnye aku kene berendam dgn pottasium permanganate solution dlm bath tub.. tapi disebabkan bendera jepun naik.. so.. dorang kna tukar method. Bungkus affected area dgn gauze soaked in pottasium permanganate for 20 mins camtu. Pastu apply Aqueous cream generously. Then hydrocortisone sket2. Pastu fucicort utk area2 yg masih merah2. 2 times a day. Orally zirtec every 6hrs kot. Then antibiotics n hidrocort through iv line. Hmm.. penuh badan aku dgn steroid. Pasrah. Sedih.. tapi I have to. Aku xbole selfish. A malfunction mother I the last think yang aku akan consider. Imagine watching your baby crying for your hold.. and you can't even bend your arm to hold her up.
Ya Allah.. sembuhkanlah penyakitku agar aku dapat menjalankan tanggungjawab yang telah Kau amanahkan kepadaku dengan sempurna. AMIN

Thursday, May 8, 2014

UPDATES ON MILK BOOSTER

salam...

Milk booster? Hehe.. Tak abis-abis lagi cerita pasal milk booster. Well... cerita ni takkan habis selagi Mya Insyirah Farhan belum berusia 2 tahun. Dulu Mya Zhafirah Farhan hanya berjaya exclusive breastfed for 1 year aje. Harapnye adiknye ni dapatla sampai 2 tahun... Dahla abangnye dulu tak berjaya full breastfeed akibat kejahilan aku. Maafkan Umi Abg Long.. itu antara perkara yang aku kesalkan dalam hidup. Aku tak bole maafkan diri sendiri. Aku nafikan hak anak aku untuk dapat susu aku. :-( ... dah2 takmo sesedih. InshaAllah ada rezeki yang lain untuk anak umi.

Remember aritu aku gelabah mencari milk booster? Hmmm... balik keje kelam kabut singgah tesco cari longan kering. Mujur jumpa. Longan kering, kurma merah, gula batu and tambah halwa kundur sket.. rebus.. dan minum. Hasilnye? SEDAPP... Abg Long yang laju minum and kutip longannye.. tinggalla kurma merah tergolek2 dalam gelas. huhu... Hasil perahan?? SAMA. taktaula klau amalkan seminggu ada perubahan kot.

Teringinnye la nk dapat sekali pam 10 oz. Ya Allah.. murahkan lah rezeki anakku untuk menyusu. Max aku pernah dapat sekali pam 5oz lebih. Itu pon selepas berjam2 tak pam or direct feed. Camnela ibu2 yang siap beli deep freezer untuk simpan susu tu? Apa dorang makan n amalkan? Kang ada lak yg terpk.. besar ke boobies smpai bole supply bnyk tu? Hahahaha.. Ko jangan merepek Han.. Saiz tidak menentukan produksi okay!

Hari ni... masih lagi dalam mode power pumping... aku pam setiap 2 jam.. walaupon hanya dapat 2 oz je sekali pam. sadis tak? sadis ok... Rasa nak putus semangat sangat. Mujur sekarang keje tak banyak.. Tinggal nak repair2 projek lama je.. bole la aku beraman2 pumping dalam surau tu. And pagi tadi sempat minum setin air sengkuang cina. Hasil perahan pertama jam 10 tadi.. wahh.. ada peningkatan.. dapat 3 oz. Hahahaha... 3 oz pon nak batak. Apala... Hallloooo... kalau ibu2 yang susu melimpah ruah nak gelak silakan.. memang sikit je 3 oz tu pon. But for me yang kais arini minum esok ni... banyak dah tu... syukuuuuurr..

Jap2 gi sesi kedua lak. kita tengok camne peningkatan ke tak. baru seminggu pam 2 jam sekali. sebelum ni pam 2 kali je masa kt ofis. Ye la.. takkan la ko nak melepak dalam surau tu lama2.. Tapi kali ni kritikal. Aku kene buat. Janji keje siap. huhu..

Antra milk booster yang dicadangkan oleh mummy2 semua..

ESP + alfalfa - tak berkesan pada aku
soya
oat - everyday bekpes oat .. ntah tak perasan pon ada perubahan
horlicks
longan kering n kurma merah - tiada kesan ketara jugak
durian
pegaga
sengkuang cina
obimin
fish oil

yang lain2 nanti kita try satu2 tengok mane yang serasi