Thursday, May 8, 2014

UPDATES ON MILK BOOSTER

salam...

Milk booster? Hehe.. Tak abis-abis lagi cerita pasal milk booster. Well... cerita ni takkan habis selagi Mya Insyirah Farhan belum berusia 2 tahun. Dulu Mya Zhafirah Farhan hanya berjaya exclusive breastfed for 1 year aje. Harapnye adiknye ni dapatla sampai 2 tahun... Dahla abangnye dulu tak berjaya full breastfeed akibat kejahilan aku. Maafkan Umi Abg Long.. itu antara perkara yang aku kesalkan dalam hidup. Aku tak bole maafkan diri sendiri. Aku nafikan hak anak aku untuk dapat susu aku. :-( ... dah2 takmo sesedih. InshaAllah ada rezeki yang lain untuk anak umi.

Remember aritu aku gelabah mencari milk booster? Hmmm... balik keje kelam kabut singgah tesco cari longan kering. Mujur jumpa. Longan kering, kurma merah, gula batu and tambah halwa kundur sket.. rebus.. dan minum. Hasilnye? SEDAPP... Abg Long yang laju minum and kutip longannye.. tinggalla kurma merah tergolek2 dalam gelas. huhu... Hasil perahan?? SAMA. taktaula klau amalkan seminggu ada perubahan kot.

Teringinnye la nk dapat sekali pam 10 oz. Ya Allah.. murahkan lah rezeki anakku untuk menyusu. Max aku pernah dapat sekali pam 5oz lebih. Itu pon selepas berjam2 tak pam or direct feed. Camnela ibu2 yang siap beli deep freezer untuk simpan susu tu? Apa dorang makan n amalkan? Kang ada lak yg terpk.. besar ke boobies smpai bole supply bnyk tu? Hahahaha.. Ko jangan merepek Han.. Saiz tidak menentukan produksi okay!

Hari ni... masih lagi dalam mode power pumping... aku pam setiap 2 jam.. walaupon hanya dapat 2 oz je sekali pam. sadis tak? sadis ok... Rasa nak putus semangat sangat. Mujur sekarang keje tak banyak.. Tinggal nak repair2 projek lama je.. bole la aku beraman2 pumping dalam surau tu. And pagi tadi sempat minum setin air sengkuang cina. Hasil perahan pertama jam 10 tadi.. wahh.. ada peningkatan.. dapat 3 oz. Hahahaha... 3 oz pon nak batak. Apala... Hallloooo... kalau ibu2 yang susu melimpah ruah nak gelak silakan.. memang sikit je 3 oz tu pon. But for me yang kais arini minum esok ni... banyak dah tu... syukuuuuurr..

Jap2 gi sesi kedua lak. kita tengok camne peningkatan ke tak. baru seminggu pam 2 jam sekali. sebelum ni pam 2 kali je masa kt ofis. Ye la.. takkan la ko nak melepak dalam surau tu lama2.. Tapi kali ni kritikal. Aku kene buat. Janji keje siap. huhu..

Antra milk booster yang dicadangkan oleh mummy2 semua..

ESP + alfalfa - tak berkesan pada aku
soya
oat - everyday bekpes oat .. ntah tak perasan pon ada perubahan
horlicks
longan kering n kurma merah - tiada kesan ketara jugak
durian
pegaga
sengkuang cina
obimin
fish oil

yang lain2 nanti kita try satu2 tengok mane yang serasi

Monday, May 5, 2014

BILA UMI YANG DILANDA ECZEMA

salam..

kali ni aku nak bercerita pasal eczema lagi... Korang tau tak... aku yang sebenarnye ada eczema.. tu pasal anak2 aku ada eczema. tapi nye eczema aku takdela menyerang... dia dok mild2 je.. takde pantang2 makan... pernah trigger masa nk kawin je dulu.. huhu.. stress kot jadi punca.

kali ni.. hormone jadi penyebab. Eczema aku flare up masa pregnantkan Insyirah. Ya Allah... sabar je la masa tu.. dahla tak bole nak makan ubat sebarangan... sabar aje la menanggung. Aku sebolehnye nk elak ambil n guna steroid. Tapi kalau dah teruk sangat.. sampai takleh buat keje apa... terpaksa la jugak surrender.


 tadaaaa... macam botox version gagal okay. tak gatal. cuma merah n bengkak. paling tak best... aku tak tau pesal bole trigger


selepas rawatan ... alhamdulillah.. 2 hari MC.

dan paling tak tahan... tapak tangan aku eczema yg melanda sejak pregnant sampaila Insyirah dah 4 bln. bole bayangkan bape lama aku suffer? 

kering... mengelupas.. gatal. lama weh ai cuti memasak membasuh bagai... huhu..

after. Alhamdulillah. Dah ok. licin.. takde mengelupas lagi.

tapinye... STEROID! yes. aku ambil steroid. Pegi clinic D'Umra Seksyen 13 shah alam. Jumpa doktor... tung tang tung tang... RM201 ok...  apa dia bagi?

Piriton supply 1 biji 3 kali sehari for 5 days
Prednisolone 2 biji 3 kali sehari for 2 weeks!
Hidrocort for muka
satu lg steroid cream tak ingat apa nama dia.. tu utk kt tangan. less than a week.. clear. huhu...

 





I NEED MILK BOOSTER!!

Salam all..

Arini nak bermode 'ibu-ibu' lak... Apsal? Risau weh... susu tak cukup... pehal ko Han tetiba kelam kabut ni... Well... Insyirah baru umur 4 bulan.. tup tup susuku merudum. Entahla sebab apa.. nak kata sebab ubat 'Prednisolone' ... tapi kubaca2 kat internet.. takde effect ubat tu dgn susu... or.. mungkin sebab ayah takde last week n this week.. so aku kelam kabut uruskan anak3... jadi stress. Yes. Stress adalah kepantangan besar untuk penghasilan susu badan yang meriah.

So now.... I need milk booster! Badly! Untuk hari ini... stok EBM hanya ada 4 botol 5oz. huhu... sedihnye... and after 3 session of pumping kat ofis baru dapat 6 oz! Gile... ada yg tak tido malam dok mengepam lak kang. walhal sebelum ni... first session pon dah bole dapat 5 oz. Tolongggg...

Ok2.. jangan panik.. jangan stress... kita test2 ok milk booster yang mane yg berkesan untuk aku. Dari pagi tadi dah minum Wildan susu kambing... minum 1liter plain water... takde nampak significant improvement. Now tgh minum Wildan susu kambing + 4 tbsp instant oat. nanti kita tgk pumping session kol 4 kang.

ESP + alfalfa --> tak begitu memberi kesan pada aku. rugi2.. dah bole dapat harga murah.. tak berkesan le pulak... adoila...
Oat --> nanti kita tgk kay... balik kang nk kene cari longan ke.. red dates ke.. apa lagi yg bole dicuba? chaiyok han.. chaiyok...

Monday, April 7, 2014

pre LOVED harga kasih sayangggg sangat

salam...

nk letgo semua bulky item anak2 ni.

NOTE : these are preloved item. Being used dearly for years. Condition as it is. COD only area Shah Alam or Putrajaya.Barang2  ni mostly memang masih saya gunakan sebelum ni.

** amik smua barang ni.. RM70 je.


Stroller

Brand Anakku

Price RM30

Reason to let go : jenis sandwitch fold. Tak muat nak letak dalam MPV. Masih digunakan 2 minggu lepas. Ready to use. Ada stain sikit kt hood. Koyak dekat getah pemegang. Selain itu.... masih berfungsi dengan baik. Bole guna from newborn until 18kg kot. Removable tray. Best part stroller ni is... ada removable tray kt depan.. n tray kt handle. Shopping basket yg besar. So kalau keluar jalan.. bukan takat botol susu je bole letak... segala air abang kakak ayah umi pon bole sumbat.
















Booster Seat
Brand Mydear
Need washing sket. Tapi senang nak basuh. Removable cover. Removable backrest.
RM30










Baby Carrier.
Brand.. entah tak ingat lak.
Masih digunakan 2 minggu lepas. Ready to use. Removable cover. ada hood. as you can see... padding dia nye back cover tu dah reput kot. tapi tu tak kena pada baby. terlipat je.

RM20


Friday, November 29, 2013

molluscum contagiosum (MC) Zaza dulu... kenang2..

Salam..

Aritu cerita pasal MC ni... tak dan nk tunjuk gambo. la ni.. godek2.. eh jumpa lak gambar.. tapi blurr la sket..






ha.. nampak tak yang bijik2 kecil tu? Itulah MC... ntah dari mana dapat pon taktau. mudah berjangkit. Mula2 dulu kene kat area montot... then bole pulak merebak sampai ke lengan?? takleh jadi ni... bila refer doktor.. doktor kata takde specific ubat. Bila aku search info... macam2 cara dorang cuba remove.. sampai ada yg guna laser. Ala.. macam nk buang ketuat la kot. MC ni ada gak org panggil ketuat nasi or ketuat air. Kalau dicubit2 nk kutil2.. berdarah tau. So macam gambar di atas... aku just ambil kapas sebesar saiz MC tu... then basahkan dengan Apple Cider Vinegar (ACV).. pastu.. tampal dengan surgery tape. Semua benda ni bole di mana2 farmasi. Aku beli kat Guardian je. kos tak sampai RM30. Paling penting... kene konsisten. buat macam ni for a few days or night.

Hasilnye... takde lak gambar lengan aje.. tapi bole nampakla lengan Zaza dah cun.. takde bintik2...





takleh nk zoom in lak kt lengan.. tapi okla tu.. dah clear takde biji2 tu..

Pada ibu2 di luar sana yang masih pening dengan masalah MC anak2... Selamat mencuba... inshaAllah... ada hasilnye...


Hai la carpet...

Salam all..

Lamanye la tak menulis kat blog ni... sib baikla tak lupa password lagi. Hahahaha... Maafla ye pada pembaca setia my blog. Kurang kesempatan dan idea nak menulis. hehehe...

Carpet? What's wrong with carpet?? Ingat tak dulu... ujian darah A'an menunjukkan dia very high allergic reaction towards DUSTMITES? hmm... kat mane ada dustmites tu? Cadar? Yes betul.. lagi? Paling teruk is... di CARPET!

Mula-mula dulu... macam okay2 aje la dgn result test tu... Tapi lepas a few times tengok depan mata.. how A'an menggaru bila duduk kt karpet.... confirm. Memang carpet punca utama. Kat rumah cuma ada 2 karpet kecik. Tu pon letak kat bilik Umi... dan dekat ruang tamu. Kat family area... tempat lepak2 golek2... kubentangkan tikar buluh saje. Huhuhu... nak buat camne... dah anak allergic.. kenela berkorban... Hasilnye... alhamdulillah.. A'an bole tengok tv... buat homework.. tanpa menggaru sane sini (dgn andaian kaki dia bersih dan dah siap2 pkai Moogoo).

Tapi bile pegi rumah Tokmi dia pulak... fully carpeted. Ye la.. Klau takde carpet nanti Tokmi sakit lutut.. lantai sejuk. Masa ni.. biasanye aku akan bentangkan comforter ke sebagai alas atas carpet tu. So that anak2 takde direct contact dgn carpet. Okla.. bole la membendung sikit masalah tu.

Tapi.. rupanye2... carpet ni bukan bermasalah pada A'an je. Zaza pon terlibat! Cuma berbeza dari A'an.... Zaza takde gatal2 klau duduk kat karpet. Cuma... dah 2 kali terjadi... dia tido atas carpet meniarap... hasilnye...







hehehe.. bangun pagi dengan mata merah dan bengkak. Tapi mujurla mild aje. Tidak begitu merengsakan sebab Zaza okay je masih boleh berjoget2. Umi pon cuma pegi ke farmasi dan beli ubat titis mata 'EyeGlo' klau tak silap namanye.. yang jenis untuk mata merah dan bengkak tu. Dalam sehari dah elok. Mujurla kan... klau tidak.. merasala kot seisi keluarga kene sakit mata. Tau je la sakit mata ni sangat mudah berjangkit.


Wednesday, August 28, 2013

Blog dah bersawang..... adoila

Salam..

Alahai lamanye aku tak update blog ni ek? Entah.. sampai bole lupa password bagaila.. punyela melampau.. huhu.. okayla.. sepanjang tempoh aku senyappp aje tak berblog ni.. macam2 benda dah berlaku.. larat ke nak celoteh semua? entah.

Okla.. kita continue selow selow eh.. Posting terakhir aku aritu pasal MC kan? Ada jugak parents yang sms tanye camne result and so on... Alhamdulillah.. anak sekarang dah free from MC. dah takde biji2 kecik tu. Caranye? Guna apple cider vinegar (ACV) je.. sebagaimana aku cerita dalam last post. InshaAllah berkesan.. yang penting kene sabar dan konsisten.

Pasal eczema pulak. Camne progress anak2? Alhamdulillah... nak kata free from eczema memang tidakla.. tapi very much under control. Masih continue Moogoo... tapi dah stop Healin topical or oral. So sekarang pakai Moogoo sebagai losyen harian. Zaza.. her sole is very sensitive to harsh environment. harsh detergent... lantai berpasir pon tak bole.. senang kata.. kulit tapak kaki dia tak bole kering... nnti mengelupas dan pecah2.. akan jadi permulaan kepada jangkitan kuman.. seterusnye bernanah. Dah beberapa kali jugak timbul nanah semula.. tapi dalam keadaan terkawal. sebiji.. sebiji.. tapi sekarang... Umi dah tak guna fucidic acid as antibiotic cream... Umi gunakan Tea Tree Oil. Bila ada nanah (kebiasaannye di ibu jari kaki Zaza)... Umi akan tampalkan kapas kecil yg dah dibasahkan dengan Tea Tree Oil (TTO) ... bila nanah dah bersih... tampalkan dengan antiseptic cream aje... then.. moisturize dengan moogoo... sepanjang tempoh tu.. kenala pakai stokin or bandage affected area utk elakkan further infection. So far cara ni berkesan... paling best.. tak perlu bergantung  kepasa steroid cream dan antibiotic.

Abg Long pulak... kulit dia tak sensitif macam Zaza... tapi.. dia lelaki... jadi kemalasan dia nk jaga diri tu jadi penyebab kepada eczema dia. Kaki di bahagian jari2 kaki tu masih ada kasar2.. Nak harapkan dia apply moogoo each and everytime lepas mandi.. wudhu' dan bila kering.. memang payah. so menda tu jadi on off.. cuma takde merebak tempat lainla... overall memang puas atila..

Oh ya.. Pasal TSW (Topical Steroid Withdrawal) klau tak silap la maksud dia.. tempoh di mana kulit kita yg dah ketagih dengan steroid bertindak balas bila kita stopkan steroid. Macam2 reaksi bole jadi.. and even ada yg bernanah2 macam anak2 ku dulu... Alhamdulillah.. tiada lagi seperti itu.. barula ku tahu... anak2 ku telah melalui tempoh TSW tu masa mula2 pkai Healin Gamat dulu. Itu bukan totally sebab Healin. Tapi sebab stop steroid..